De boefjes van GeenStijl

Prima stuk op Hard//Hoofd over internetboefje en stoutste jongetje van de klas GeenStijl. Redacteur Rutger verwoord mijn gedachten over het fenomeen perfect. Leest u mee.

Nu weet ook niemand wat we met GeenStijl aan moeten. Pim Fortuyn was een rasprovocateur, zoals de jongens (mannen) van GeenStijl dat ook zijn. Ik houd daar wel van. Men moet niet te comfortabel op de stoel zitten, daar word je gemakzuchtig van. De manier waarop Fortuyn de politiek wakker schudde, was prachtig. Net zoals het mooi is om te zien hoe GeenStijl de vastgeroeste, conservatieve wereld van de media knikkende knieën bezorgt. Het is heel belangrijk en onvermijdelijk dat dit soort figuren af en toe langskomen. De GeenStijl-stijl heeft zijn sporen verdiend door -mede dankzij een grote achterban (de ‘reaguurders’)- een aantal journalistieke scoops te brengen.

Ja, ook ik juich GeenStijl toe. Ja, ook ik ben lid van PowNed. Maar ook ik zet zo mijn vraagtekens bij de handelswijze die ze toepassen in hun journalistieke producten. Vooral de laatste jaren is de tendens een beetje verschoven naar ad hominem berichten en het vooral bekritiseren van “links”. Schoppen om het schoppen. En in mijn ogen heeft GeenStijl dat helemaal niet nodig. In het verleden hebben ze meermaals aangetoond ook uiterst bedreven te zijn in kwaliteitsjournalistiek en zijn ze zelfs verantwoordelijk geweest voor het in beeld brengen van het falen van een Minister. Ik ben reuzebenieuwd wat ze er vanaf gaan brengen, nu het jongetje dat altijd in de hoek moest staan ineens plaats mag nemen in het veilige pluche.

Het gehele artikel op Hard//Hoofd, Wie is er bang voor GeenStijl? is hier te lezen.

3 Responses to “De boefjes van GeenStijl”


 1. 1 Thei Houben 24/11/2009 om 18:21

  Veilige pluche? Integendeel, de stap die Geen Stijl wil zetten is allesbehalve veilig. Sterker nog: ze stappen vanuit een veilige positie (de oppositie die overal tegenaan schopt, maar zelf geen constructieve oplossing aandraagt) met het hoofd naar voren richting het hakblok.

  Ze hebben de conservatieve media nu juist nodig, omdat ze er zelf bij gaan horen. En ook ik ben reuze benieuwd of ze vanuit die positie ook in staat zijn de conservatieve media wakker te houden.

 2. 2 Arthur Wolff 24/11/2009 om 18:21

  Ik deel je twijfels, ook ik ben lid van powned geworden met de gedachte dat het wel leuk is een beetje GS op de PO. Maar eigenlijk is de kwaliteit van het blog GS razendsnel achteruit gegaan. De riooljournalistiek waar ze PowNed meer op de kaart willen zetten wordt al tijden niet meer toegepast op GS zelf. Tot 2 jaar terug deden ze nog wel eens leuke ontdekkingen en hadden ze goede scoops. Sindsdien is dat alleen maar achteruit gegaan. Ben dan ook erg benieuwd wat ze willen gaan maken met PowNed…

 3. 3 leviboitelle 24/11/2009 om 17:27

  @Thei: wat betreft het ‘veilige pluche’ heb je gelijk. Zo veilig is Hilversum niet. Ik ben het ook met je eens dat GS de ‘oude’ media nu juist nodig heeft, anders houden ze het hoofd niet boven water.

  @Arthur: ik denk dat de meerderheid van de leden lid is geworden omdat ze een frisse wind in het publieke bestel willen. De rest is lid “omdat het kan”. Maar met het vertrek van Weessie (Fleischbaum) is het inderdaad een stuk achteruit gegaan wat betreft de kwaliteit. Ik weet niet of dit een causaal verband is, maar het begint er wel op te lijken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
Twitter

Archief

Advertenties

%d bloggers liken dit: