Mooie man

Ramses Shaffy is vandaag overleden. Ik heb zo mijn eigen herinneringen aan de man. Een aantal jaren geleden werkte ik in een eetcafé aan de Sarphatistraat. Shaffy zelf woonde aan de Plantage Middenlaan en zodoende wilde het wel eens voorkomen dat hij een middag bij mij in het café zat. Na een paar keer werd ik een vertrouwd gezicht voor hem en onthield hij ook mijn naam.

Bij binnenkomst gaf hij me altijd een oprechte glimlach en wuifde hij even. Het tafeltje aan het raam beneden was altijd vrij voor hem. Rode wijn, dat was het vaste recept. Hij kon makkelijk een paar uur lang blijven zitten. Buurtbewoners en vaste klanten kwamen af en toe aan zijn tafeltje om hem de hand te schudden of gewoon om even te vragen hoe het met hem ging.

Want dat was natuurlijk altijd een heikel punt, zijn gezondheid. Je zag voor je een man die graag wilde, die terugdacht aan de tijd dat hij nog alles kon, maar die nu verworden was tot een fragiel hoopje mens. Maar altijd die glimlach als hij rondkeek door de kroeg. Je zag hem opbloeien als hij onder de mensen was.

Op een gegeven moment was hij een hele tijd niet geweest. En op een druilerige vrijdagmiddag kwam hij weer. Ditmaal werd hij door twee personen ondersteund. De glimlach was minder. Je zag een met pijn verwrongen gezicht van een oude man. De rode wijn werd niet meer per fles besteld, maar per glas. En daar bleef het ook vaak bij. Als hij aanstalten maakte om weg te gaan wenkte hij me wel nog altijd. Ik kreeg een zoen op mijn wang en dan verscheen de glimlach weer even. “Dag mooie man,” zei hij dan.

Op een gegeven moment werkte ik niet meer in het café en na een paar maanden kwam ik weer eens langs. Shaffy zat aan zijn tafeltje aan het raam. Ik liep naar binnen om hem een hand te geven. Mijn naam wist hij niet meer, maar de term mooie man had hij wel onthouden. “Ik vind het jammer dat je hier niet meer werkt,” zei hij terwijl hij met een zachte handdruk mijn hand bleef vasthouden.

Dat was anderhalf jaar geleden. Ik heb meneer Shaffy niet meer gezien daarna. Slaap zacht, mooie man.

Advertenties

8 Responses to “Mooie man”


 1. 1 Thijs 01/12/2009 om 16:30

  Je hebt jezelf overtroffen. Mooi.

 2. 2 Lins 01/12/2009 om 17:30

  Krijg er kippenvel van 🙂

 3. 3 Sjaak 01/12/2009 om 21:07

  Compliment! Ik ben geraakt.

 4. 4 Arthur Wolff 02/12/2009 om 06:22

  Sjiek Levi, mooi geschreven.

 5. 5 joseboitelle 05/12/2009 om 19:24

  lieve zoon,

  je hebt me geraakt, diep, tot op de bodem van mijn lijf!!!

  houvanje,

  mam

 6. 6 anne-Marie 10/02/2012 om 15:28

  mooi geschreven mooie man…

 7. 7 anne-Marie 10/02/2012 om 15:29

  mooie man denkt mooi


 1. 1 Tweets that mention Mooie man « Levi Boitelle -- Topsy.com Trackback op 01/12/2009 om 22:15

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Twitter

Archief

Advertenties

%d bloggers liken dit: