Toekomst van de krant

Mark Deuze, journalist en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Leiden en Indiana University, werd door dagblad Trouw gevraagd om een essay te schrijven voor hun podium over de toekomst van kranten. Dit deed Deuze uiteraard en wat volgt was een prima stuk over de rol van kranten in de hedendaagse samenleving, die volgens Deuze meer lijkt op samen leven.

Als dit wel zo zou zijn, is de toekomst van de krant belachelijk simpel: investeer in nieuwe genres en goede beroepsopleidingen, werk samen met commerciële partners en marktonderzoekers om een aantrekkelijk product aan te bieden, investeer in digitale toepassingen en internet. Oeps. Laat dat nou precies zijn, wat uitgevers de laatste tien tot twintig jaar gedaan hebben.

Zonder enig gevolg.

Het stuk werd niet geplaatst.

De redactie van Trouw liet weten dat het stuk niet geplaatst, noch geweigerd was. Wij weten wel allemaal beter. De kritiek mag natuurlijk maar vanuit één hoek komen. En die hoek is niet een buitenstaander. Zeker niet als het ook nog eens een hoogleraar betreft die een houtsnijdend stuk heeft geschreven.

Update: Ik moet mijn woorden alweer terugtrekken. De redactie heeft alsnog gereageerd en het stuk zal eind deze week geplaatst worden. Daar gaat het venijn in mijn stukje.

Het gehele stuk van Mark Deuze is te lezen op zijn blog.

2 Responses to “Toekomst van de krant”


  1. 1 Thei Houben 13/12/2009 om 18:16

    Lees even de update op de blog van Deuze. Het stuk wordt alsnog geplaatst.

    De kranten worden langzaam ‘weggeëvolueerd’. Niks aan te doen. Vroeger communiceerden ze met rooksignalen. Gebeurt nu nog slechts in het Vaticaan, maar dat geloof een rem is op de vooruitgang is een andere discussie.

    Goed stuk, goede blog.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
Twitter

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Archief

Advertenties

%d bloggers liken dit: