Held van de dag: Jasper Schuringa

Jasper Schuringa. Tot voor kort kon de beste man nog lekker in de schaduw van het bestaan leven. Maar nu is hij gebombardeerd tot volksheld. Wat zeg ik; internationale held. Want deze oer-Hollandse jongen heeft in zijn eentje een aanslag weten te verijdelen, waarvoor niets dan hulde.

Het verhaal in een notendop voor wie onder een steen heeft geleefd afgelopen dagen: tijdens een vlucht van Amsterdam naar Detroit, haalt de 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab schijnbaar een explosief te voorschijn. Nadat er rook van het explosief komt, aarzelt de 32-jarige Schuringa geen moment en stort hij zich op de Nigeriaan. Wat volgt is een schermutseling waarbij Schuringa zijn handen brandt bij het doven van het explosief. Vervolgens sleept hij de zelfverklaard terrorist naar de voorkant van het vliegtuig, waar hij hulp krijgt van de cabin crew. Het loopt gelukkig af met een sisser en buiten Jasper raakt er niemand ernstig gewond.

Maar laten we ondanks het positieve deel van het verhaal, toch eens de vinger op de zere plek leggen. Het feit dat een man, van welke afkomst dan ook, drie uur lang met een explosief om zijn been kan rondlopen op Schiphol, is te belachelijk voor woorden. De man is opgestapt op het vliegveld van Lagos, en de veiligheidsvoorschriften aldaar kun je natuurlijk in twijfel trekken. Maar na alle terrorismedreigingen van de afgelopen jaren, en de aangescherpte maatregelen, zou je toch wel mogen verwachten dat er op Schiphol wat strenger gecontroleerd wordt. Als ik immers mijn tube tandpasta en mijn deodorant in mijn handbagage laat, ben ik de lul en mag ik het meteen inleveren.

Uiteraard is er meteen actie ondernomen en zijn er strengere maatregelen getroffen op alle internationale vluchthavens. De vraag alleen is, hoe lang deze nageleefd gaan worden. Op Schiphol is het zo dat de beveiliging in handen is van particuliere bedrijven en dat de NCTb en de Marechaussee hier op toe zien. En laten we eerlijk zijn, beveiligers zijn ook maar mensen. En mensen maken fouten.

Dit bericht verscheen ook op DeJaap.nl

Advertenties

0 Responses to “Held van de dag: Jasper Schuringa”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Twitter

Archief

Advertenties

%d bloggers liken dit: